Amsterdome

Amsterdome

Opdrachtgever: Van Pommeren
Profielserie: Reynaers CS77, CW50

Het Aviodome (avio: lucht, dome: koepel), de eerste zogenoemde geodetische koepel in Europa en lange tijd de grootste ter wereld, werd in 1967 ontworpen door de Amerikaanse architect Richard Buckminster Fuller.

De geodetische koepel geldt als de sterkst mogelijke, ruimtelijke constructievorm. Hoe groter je de bol maakt, hoe sterker die wordt. De grote kracht van de koepel is dat die tegelijkertijd licht van gewicht is én zelfdragend. Er zijn dus geen pilaren op steunen nodig in de koepel.

Het grootste gedeelte van de vliegtuigen in de collectie van het Nationaal Luchtvaart Museum was ooit te bezichtigen in het Aviodome.

Toen het museum in 2003 verhuisde raakte het pand leeg en werd het gedemonteerd. Lange tijd lag de koepel opgeslagen in zeecontainers, tot het werd herontdekt en opgekocht.

De dome is herbouwd worden volgens het originele ontwerp, maar uiteraard wel met moderne hulpmiddelen en technieken. Bij de wederopbouw kreeg de koepel een nieuwe naam: Amsterdome. Verder kreeg de Amsterdome qua uitstraling en duurzaamheid een upgrade naar 21-eeuwse maatstaven. Amsterdome is vanaf eind 2018 een locatie voor congressen, evenementen en feesten.

Voor dit representatieve project hebben we ca 900 m2 gesegmenteerde aluminium vliesgevels geleverd en gemonteerd. Inclusief de zonwerende beglazing, shadowbox panelen en de hoofdentree met automatische schuifdeuren.