Copierwoning Zeist

Copierwoning Zeist

Opdrachtgever: BB Morren
Profielserie: Reynaers CS38SL, CW50 en CP130

Dit betreft de aanbouw aan de woning die Gerrit Rietveld in 1955 voor zijn vriend Andries Copier ontwierp.

De Reynaers-projectprijs 2015 kende een overtuigende winnaar. De Copierwoning in Zeist, een ontwerp van architectenbureau Jevanhet Architectuur, gerealiseerd door gevelbouwer Haro Aluminium, kreeg ruim 20 % van alle door het publiek uitgebrachte stemmen en was daarmee de onbetwiste winnaar.

Architect Jeroen van Hettema van Jevanhet Architectuur, maakte van de bescheiden Copierwoning een riante villa. Van Hettema vertelt: “Het was een uitdagende opdracht want de woning is een gemeentelijk monument. Dat betekende dat de oude woning intact moest blijven en het nieuwe deel op zichzelf moest staan. Een andere moeilijkheid was dat de Copierwoning in de kleinste woningcategorie viel en er daarom maar beperkt bijgebouwd mocht worden.”

Van Hettema: “Het doel van zowel mij als van de bewoners was om binnen en buiten in elkaar over te laten lopen. Dit is vooral duidelijk voelbaar bij de dubbele trap aan de zijkant van het huis, tevens de favoriete plek van de bewoners. Door aan beide kanten van de hoge glaspui een trap te plaatsen, vervaagt hier de grens tussen huis en tuin.”

Link naar YouTube film.